به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، در نشست پایش عملکرد استانها در نهضت ملی مسکن که در چابهار برگزار شد، با ابراز خرسندی از حضور در جمع مدیران ستادی و استانی اظهار کرد: در این نشست، اولویتبندیها و سیاستهای وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن شهری و روستایی تبیین شد که نشاندهنده اهمیت وظایف و تکالیفی است که بر عهده تکتک شما قرار دارد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مدیران کل راه و شهرسازی استانها و معاونان آنها در حوزههای مسکن، شهرسازی، بازآفرینی شهری و املاک، مسئولیت مدیریت کل سرزمین را بر عهده دارند، افزود: برنامهریزیهای شما باید منطبق بر طرح جامع مسکن، برنامههای منطقهای و ملی باشد. این مأموریت مهم نیازمند اهتمام ویژه در اجراست.
تأمین مسکن، مأموریت ملی
صادق با تأکید بر اصل ۳۱ قانون اساسی گفت: مشارکت در تأمین مسکن، مأموریت همه مدیران در وزارت راه و شهرسازی است. همه ما باید پاسخگوی قوانین مصوب در این حوزه باشیم. طبق این اصل، تأمین مسکن اقشار ضعیف و کمدرآمد، تکلیف ما مسئولان است.
وی با اشاره به قانون جهش تولید مسکن و تعهد دولت در این زمینه تصریح کرد: در کنار تولید مسکن، تأمین خدمات پشتیبان و بهبود خدمات شهری نیز جزو وظایف ما در شهرکسازی است. ایجاد شهرکهای تخصصی، گردشگری و پشتیبان صنایع و معادن از جمله اقدامات ما برای تسریع در اجرای مسکن حمایتی است.
استفاده از داراییهای وزارت راه برای تأمین مسکن حمایتی
وزیر راه و شهرسازی تأمین مسکن را بخشی از تکالیف برنامه هفتم توسعه دانست و گفت: بخشی از اراضی حمایتی را خودمان تأمین میکنیم. در مناطقی که تأمین زمین مشکل است، باید از داراییها و املاک وزارت راه و شهرسازی استفاده کنیم. ارزشافزایی این املاک و مولدسازی آنها برای تأمین مسکن حمایتی در دستور کار است.
وی تأکید کرد: خانههای سازمانی و مجتمعهای خدماتی که به عموم مردم سرویس نمیدهند، باید در مسیر مولدسازی منابع و تأمین مسکن حمایتی قرار گیرند.
بازآفرینی بافتهای فرسوده؛ ضرورتی غیرقابلاجتناب
صادق با اشاره به ۲۳ سال خدمت خود در وزارت راه و شهرسازی، بر لزوم توجه ویژه به بافتهای فرسوده تأکید کرد و گفت: فعالیت در این بافتها بهمراتب سختتر از توسعه محدودههای شهری است، اما چارهای جز انجام این کار نداریم. شهرها با گذر زمان از درون دچار فرسودگی میشوند و برای تأمین اقتصاد و امنیت شهری، رسیدگی به این مناطق ضروری است.
وی افزود: برخی از بافتهای شهری خالی از سکنه شده و این امر باعث افزایش فقر شهری شده است، در حالی که این مناطق از امکانات زیرساختی برخوردارند. تلاش ما این است که حیات را به این بافتها بازگردانیم.
تأمین خدمات پشتیبان؛ شرط لازم برای توسعه مسکن
وزیر راه و شهرسازی در خصوص الزامات تأمین مسکن گفت: طرحهای بازنگری شهرهای جدید، ایجاد شهرکهای جدید و بازنگری در طرحهای جامع، در کنار تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی، از شروط اساسی تأمین مسکن حمایتی هستند. اگرچه این موارد شرط لازم هستند، اما کافی نیستند.
وی ادامه داد: افزایش محدودههای شهری بدون تأمین خدمات، مشکلات بیشتری ایجاد خواهد کرد. مردم انتظار دارند که پس از دریافت مسکن، خدمات موردنیازشان نیز تأمین شود. بنابراین، تأمین زمین باید همزمان با آمادهسازی زیرساختها انجام شود تا رضایت مردم جلب شود.
پرهیز از ورود به اراضی فاقد زیرساخت
وزیر راه و شهرسازی خطاب به مدیران استانی تأکید کرد: در پروژههای حمایتی و مشارکتی مسکن نباید وارد اراضیای شویم که تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی آنها دشوار یا غیرممکن است.
وی افزود: نباید مردم را سرگردان کنیم و در اراضی ورود کنیم که توان تأمین هزینههای خدماتی آنها را نداریم. آمادهسازی اراضی هزینهای چندین برابر ساخت مسکن دارد، بنابراین باید زمینهایی انتخاب شوند که زیرساختهای لازم را دارند و مردم را سریعتر به مسکن میرسانند.
نقش دستگاههای همکار در تأمین خدمات
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تجربیات خود در حوزه شهرسازی تصریح کرد: در طرحهای جامع شهری، افقهای جمعیتی پیشبینی میشوند، اما معمولاً این پیشبینیها محقق نمیشوند. با وجود این، دستگاههای همکار وزارت راه، از جمله وزارت نیرو و شرکتهای آب منطقهای، نمیتوانند ادعا کنند که امکان تأمین خدمات برای مردم را ندارند.
وی تأکید کرد: وزارت نیرو و سایر دستگاهها در بازنگری طرحهای جامع مشارکت دارند و به همین دلیل، تأمین امکانات برای مردم، حتی باوجود مشکلاتی مانند ناترازی منابع آبی، باید انجام شود.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه به صدور پروانه ساختمانی و تاخیرهای به وجود آمده در برخی استانها اشاره کرد و گفت: زمانی که مردم آوردههای خود را تامین کرده باشند و زمین نیز تامین شده باشد عدم صدور پروانه معنا ندارد. بنابراین استانها باید این زمینه همکاری لازم را داشته باشند و در این خصوص باید تعامل ادارات کل راه و شهرسازی با استانداریها تقویت شود تا مشکلات موجود در صدور پروانه ساختمانی حل و فصل شود.
صادق در خصوص تسهیلات بانکی برای ساخت و تکمیل واحدهای مسکن حمایتی، توضیح داد: در شش ماه گذشته تمام تلاش خود را کردیم و از ظرفیتهای کمیسیون عمران نیز برای این کار بهره بردیم تا چالش عدم اتصال ۳۷۰ هزار واحد مسکونی به تسهیلات بانکی را برطرف کنیم.
به گفته وی، رئیس کل بانک مرکزی سهمیهبندی بانکها را برای ملی مسکن ابلاغ کرده است. مقرر شده تا در کنار بانک مسکن سایر بانکها نیز سهمیه خود را برای بخش مسکن تخصیص دهند.
وزیر راه و شهرسازی به نقش استانداران در پیگیری تسهیلات نهضت ملی مسکن اشاره کرد و گفت: امیدواریم تا پایان سال جاری تعداد زیادی از واحدهای متصل نشده به شبکه بانکی متصل شوند و تسهیلات خود را دریافت کنند.
رقم تسهیلات ساخت به ۶۵۰ میلیون تومان رسید
صادق در ادامه به رسیدن رقم تسهیلات ساخت به ۶۵۰ میلیون تومان خبر داد و افزود: این رقم پیشتر قرار بود به ازای هر واحد ۸۰۰ میلیون تومان باشد که به دلیل عدم تامین منابع محقق نشد.
وزیر راه و شهرسازی خطاب به مدیران کل راه و شهرسازی استانها با بیان اینکه با تجربه چندین ساله در احداث مسکن حمایتی، میتوانید به ما مشاوره بدهید که چه تفویض اختیاراتی را میتوانیم برای تسریع در کار به استانها بدهیم.
عضو کابینه دولت چهاردهم تفویض برخی اختیارات به استانها را از دلایل پیشرفت و تسریع در اجرای پروژههای حمایتی مسکن عنوان کرد و از آمادگی وزارتخانه برای دریافت پیشنهادات در اینباره خبر داد و تصریح کرد: در حال حاضر رییسجمهور بر تفویض اختیار به استانداران تاکید دارد و ما نیز در وزارت راه و شهرسازی به دنبال تفویض اختیار به مدیران کل راه و شهرسازی استانها هستیم.
مولدسازی داراییها موضوع دیگری بود که وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره کرد و افزود: با بودجههای قطرهچکانی منابع عمومی، اتفاق بزرگی نخواهد افتاد. با کمبود و ناترازی منابع مواجهیم اما وزارتخانهای را در اختیار داریم که با برنامهریزیهای کالبدیدر قالب طرحهای جامع و پروژههای شهری میتوان کمبود منابع را جبران کرد. تفکر تبدیل داراییها به ارزش افزوده و ابتکار عمل ارزشافزایی در پروژههای مسکن و راهسازی با شماست.
به گفته وی، مولدسازی داراییها برای پشتیبانی از راهها به جهت ارتباط آن با مدیریت صحیح شهری است تا اقتصاد کشور ارتقا یابد. این روند قطعا در دسترسی مردم به منابع اثرگذاری مستقیم دارد.
صادق در خصوص چابکسازی نیز خطاب به معاونان و مدیران استانی خود گفت: طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی به جهت مشکلاتی که نمایندگان مجلس در حوزههای انتخابی خود در خدمترسانی به مردم مواجه بودند تدوین شد. مردم ولینعمتان ما هستند و دغدغه ارائه خدمات بهتر به مردم مهمتریت دغدغه هست. از اینرو به دنبال تغییراتی در چارت وزارتخانه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه صف از ستاد جدا نیست ادامه دهد: شما در صف هستید و با چالشهای استانی مواجهید و اشراف بیشتری نسبت به ما که در ستاد هستیم دارید. بنابراین اگر مشکلات در صف مطرح و برطرف شوند زودتر به نتیجه میرسیم. منتظر دریافت پیشنهادات شما در این مورد هستیم.
وزیر راه و شهرسازی تمامی موضوعات مطرح شده در سخنانش را از اصول مدیریتی این وزارتخانه در استان ها عنوان کرد و گفت: اگر خردمندانه تصمیم نگیریم و مسائل مختلف را در کنار یکدیگر نبینیم در ماموریت اساسی مان که همانا رشد و بالندگی و اقتصاد شهری است موفق نخواهیم بود. توجه داشته باشیم که توسعه باید همراه با امنیت و تولید ثروت باشد.
صادق آگاهیبخشی از خدمات و اقداماتی که در استانها انجام میشود را الزامی خواند و بر لزوم تقویت روابط عمومیها در ادارات کل راه و شهرسازی تاکید کرد و افزود: مدیران تخصصی آنقدر مشغول کارهای خود میشوند که فرصت گفتگو با مردم و امیدبخشی در قبال کارهایی که انجام می شود را ندارید. اما لازم است که مردم فهیم و نجیب و صبور این سرزمین را در جریان اقداماتی که در دست انجام است قرار دهیم تا آنها عملکرد ما را با این اقدامات تحلیل کنند. اینکه گاهی خبرنگاران در حیاط هیات دولت و در حاشیه برخی مراسم از من می پرسند که آیا می خواهید تولید مسکن حمایتی را ادامه دهید؟ از آن روست که ما اطلاع رسانی دقیق در این زمینه انجام نداده ایم.
به گفته وی، در ۶ سال گذشته هر سه دولت مستقر در راستای قانون جهش تولید مسکن به تولید مسکن حمایتی پرداختند. این دولت نیز این موضوع را تغییر نام نداده و خود را متعهد به اجرای آن میداند. چراکه تکلیف تعیین شده در قانون برنامه هفتم توسعه است و در ۶ ماه گذشته نیز دولت چهاردهم در ادامه زحمات گذشته کارهای بزرگی انجام داده است.
وی افزود: تغییر دولتها زمان میبرد، به ویژه که با تغییر دولتها اقدامات اجرایی زمان می برد. به ویژه آنکه دولت سیزدهم دفعتا تغییر کرد و شهید رییسی را یکباره از دست دادیم. اگرچه معاونان و مدیران استانی با مشکلات و چالش های بسیاری روبه رو هستند، اما اکیدا توصیه می کنم که از اقدامات خودتان اطلاع رسانی کنید و جلوی پمپاژ ناامیدی در کشور را بگیرید. مطمئنا ارایه اخبار واقعی منجر به همراهی مردم با اقدامات خواهد شد.
بروکراسی اداری و سردرگمی مردم در راهروهای ادارات ربطی به اعتبارات ندارد
عضو کابینه دولت چهاردهم با اشاره به اینکه اغلب مدیران به کمبود منابع و اعتبارات اعتراض دارند ادامه داد: بروکراسی اداری و سردرگمی مردم در راهروهای ادارات ربطی به اعتبارات ندارد. مردم می خواهند شنیده شوند. اگر شما و کارشناسان شما حرفهای مردم را بشنوید بسیاری از مشکلات آنها حل خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه مردم داری به حرف نیست به عمل است، بر لزوم کاهش بروکراسی اداری و سردرگمی مردم در ادارات تاکید کرد و افزود: گاهی برخی مراجعان به من دسترسی پیدا می کنند و مطالباتشان را مطرح میکنند. بروید به داد مردمی برسید که هیچ دسترسی خاصی ندارند. این مردم باعث شدند که در این مسئولیتها و در این صندلی ها باشیم و رفع همه مشکلات به منابع مالی ربط ندارد.
در احقاق حقوق مردم و جلوگیری از رانت و فساد در حوزه راه و شهرسازی شجاع باشید
صادق تاکید کرد: در احقاق حقوق مردم شجاع باشید. در جلوگیری از رانت و فساد در حوزه راه و شهرسازی شجاع باشید. شما نمایندگانی هستید که با واسطه انتخاب شده اید و صندلی های مدیریتی را گرفته اید و موظف هستید شجاعت نشان دهید. شاید این شجاعت نیازمند تاوان دادن باشد اما مردم نباید تاوان ترسو بودن و چسبندگی ما به صندلی ها را بدهند. مدیران کل باید انگیزه کافی و وافی برای خدمت به مردم داشته باشند.
وی افزود: برای جلوگیری از سوداگری ها تلاش کنید. از جنس مردم و با مردم برای مردم خدمت کنید. در این شرایط خاص تکلیف بزرگی برعهده ماست، باید دست به دست هم بدهیم و برای مردم کار کنیم. همدلی ما با یکدیگر و با مردم، عزت و سرافرازی به ارمغان خواهد آورد.